Information till dom där hemma

Här kan du ladda ned information som är bra för dig som scout eller förälder att känna till.

Brevet till dem där hemma 2019-09-09

Scoutdräkten

Scouter har alltid burit scoutdräkt och olika varianter finns i hela världen. Grundplaggen i scoutdräkten är en t-shirt, pikétröja eller skjorta med märken och scouthalsduk med sölja.

När alla har samma kläder ser man inte vem som är fattig eller rik och det skapar gemenskap. Det finns många andra grupper som också skaffar sig gemensam tröja eller dräkt för att markera sin grupptillhörighet och för att stärka sammanhållningen, till exempel fotbollslag.

När scoutrörelsen startades i början av 1900-talet infördes scoutdräkten av just dessa anledningar. Vanliga kläder var vid den tiden inte lämpliga för rörliga lekar och friluftsliv. Grundaren Robert Baden Powell menade också att en enhetlig dräkt minskar skillnader som finns mellan olika sociala grupperingar i samhället.

Köp scoutdräkten

Scoutskjortan och halsduken köper du via din avdelningsledare.

Du kan köpa andra snygga scoutkläder och massor av coola scoutprylar i Scouternas egen shop.

Där kan du också läsa mer om vad som gäller för märkesplacering.

Kolla gärna med kåren eller avdelningen innan du handlar, eftersom det ibland görs gemensamma beställningar.

Var skall märkena sitta?

För mer information om hur märkena skall sitta på scoutdräkten så kolla in denna länken

markesplacering

Övrigt

Medlemmar i Stenungsund scoutkår har 10% rabatt på Team Sportia på Stenungstorg på friluftsrelaterade produkter

För vuxna inom kåren – Trygga Möten

Scouterna arbetar ständigt för att vår verksamhet ska bli tryggare och säkrare. På Scouternas stämma Demokratijamboree 2012, beslutades att alla ledare ska gå ledarutbildningen Trygga Möten. Scouterna vill att det inte ska finnas några övergrepp i samhället. Genom arbetet med Trygga Möten rustar Scouterna ledare för att våga agera om något händer. Vi vill att det överallt ska finnas trygga möten för unga, alltså möten som är helt fria från övergrepp i alla former.

Trygga Möten är en gratis webbutbildning som finns på Scouternas folkhögskola.

Gå Trygga Mötens webbkurs för scoutledare »

Läs mer om Trygga Möten »

Ledarutbildningar – ett sätt utvecklas som person och som ledare

Scouterna jobbar aktivt med att utbilda våra medlemmar, båda unga och vuxna. Utbildning är ett sätt att utmana och utveckla våra medlemmar, samtidigt som det är en kvalitetssäkring för vår verksamhet.

I Scouterna får alla växa, både barn och vuxna. Barn och unga växer av utmaningar i verksamheten på veckomöten, hajker, läger och aktiviteter. Att leda den här verksamheten är i sig utvecklande och utmanande. Men, för att erbjuda ytterligare möjligheter för ledare i Scouterna finns scoututbildningar med fokus på ledarskap och personlig utveckling.

Scouternas folkhögskola driver Scouternas ledarutbildningar. »

Du kan prata med kåren om det finns möjlighet att få hela eller delar av en scoutledarutbildning betald.