Brevet till dom där hemma

Här kan du ladda ned fil med praktikaliteter som är bra att känna till
Brevet till dem där hemma 2023-09-07

Nedan är i korthet vad brevet innehåller;

Scouting innebär

att göra ungdomar redo för livet genom äventyr, gemenskap, internationella möten och värdebaserat ledarskap. Vi kännetecknas av att vi är engagerade, kämpar för en bättre värld och har roligt tillsammans. Vår verksamhet bygger påvärderingar som i grund och botten handlar om att vara en schysst kompis och medmänniska. Scouterna välkomnar alla barn och unga, vi har ingen avbytarbänk.

Scouternas aktiviteter genomförs i små grupper, patruller, där alla får synas och vara delaktiga utifrån sina egna förutsättningar. IScouterna får du lära dig genom att göra och du växer genom utmaningar. Du får utveckla och leda, både dig själv och andra. Vi harnaturen som vardagsrum och vi utmanar oss själva genom att göra saker i nya miljöer på nya sätt.

Mer information finns på följande hemsidor:

Verksamheten

bedrivs i scoutstugan på Kärrakullevägen i Stenungsund eller i dess närhet.

Årets höjdpunkter brukar vara utfärder, hajker och läger i kårens, distriktets eller förbundets regi. Viktigast är dock att delta i avdelningens möten och arrangemang. Där får scouterna kunskap och träning inom friluftsliv, natur, hantverk för att ge säkerhetskunskap och människogemenskap och internationella kontakter genom lekar och tävlingar. Det finns också stunder för litemys. Vårt motto är ”Learning by doing”. Att vara scout handlar snarare om att brinna för viktiga frågor än om att elda. Scouting gör unga redo för livet.

Klädseln är viktig.

Scouten skall alltid ha oömma kläder samt alltid vara klädd för utevistelse oberoende av väder. Jackor, överdragsbyxor, vantar och mössor skall vara märkta med namn. Bortkomna kläder läggs i en låda i hallen som töms efter varje termin.Ledarna ansvarar inte för bortkomna kläder.

Kårhalsduk

Som ny medlem i kåren så får man en kårhalsduk. Vi vill att alla har minst kårhalsduken på sig under våra möten, hajker och läger. Scoutdräkt blir aktuell först när man börjar få märken att sy på. Avdelningsledarna kan svara på fler frågor kring detta.

Scoutdräkten

ska kännas välkomnande och skapa gemenskap. Dräkten finns i olika modeller, storlekar och material för att alla ska hitta något att känna sig bekväm i. Det finns scoutskjortor, t-shirts med lång och kort ärm och piké. Prata med er avdelningsledare om detta.

Scoutshop
Du kan köpa andra snygga scoutkläder och massor av coola scoutprylar i Scouternas egen shop.

Ledare & föräldrar

Alla ledare, inklusive styrelsen, arbetar ideellt. Vi är med för att det är roligt och
inspirerande att arbeta med barn och ungdomar. Du som förälder är alltid välkommen att vara med på avdelningen. Vår strävan är att bedriva en riktig bra verksamhet som bland annat kräver ledarutbildning, bra lokaler och arbetsmaterial.
Vi erbjuder ledarutbildning för dig som vill satsa lite mera. Detta ingår i medlemsavgiften.
I det fall att vi har kö för att kunna ta in nya scouter, så har de föräldrar som tar en aktiv roll i kåren som funktionär eller ledare skapat förtur för sitt barn.

Hur kan jag som förälder hjälpa till i scoutkåren?

  • På avdelning (Kontakta ansvarig avdelningsledare om du kan engagera dig)
    • Vara med som ledare för avdelningen (OBS! Förkunskaper inte nödvändigt)
    • Hjälpa avdelning med materialskötsel
    • Administration för avdelningen
    • Hjälpa till praktiskt i samband med olika arrangemang, t.ex. hajker och läger
  • Stug-/Materielgrupp (Kontakta vår Stugansvarige Ronnie Ståhle 070-8846980 om du kan engagera dig i detta)
    • Vara med på materielvårdsträff ca 1 gång per månad á 2 tim
    • Vara med på stugfixardagar som bokas in (1 gång per termin)
  • Säkerhetsgrupp (Kontakta någon av Kårordförandena)
    • Hjälpa till så att kåren har tydliga rutiner kring säkerhet och sjukvård.
  • Bidragsansökningar och sponsring (Kontakta Kassör Brittinger Axelsson 070-5380846 om du kan engagera dig i detta)
  • IT -grupp (Kontakta Oscar Gillenius 0733-252700 om du kan engagera dig i detta)

Medlemsregistrering

Medlemsregistrering görs av avdelningsledarna till Scouterna/Riksorganisationen efter 3 tillfällen som barnet prövat på i avdelningen.

Scouternas försäkring gäller även under prövotiden.

Medlemsavgift:

Medlemsavgiften är för närvarande 405 kronor per termin och information om utskicksdatum finns på Scouternashemsida. I medlemsavgiften ingår avgifter till Scouterna, Göteborgs scoutdistrikt, Stenungsunds scoutkår, försäkring och tidningen Scout. Medlemskap förnyas automatiskt och medlemsfakturor skickas ut centralt ca en månad efter terminsstart. Medlemskap som skall avslutas måste meddelas scoutkåren – utebliven betalning innebär inte att medlemskapet avslutas! Scoutkåren är betalningsskyldig för obetalda medlemsavgifter så det är viktigt att avanmäla scouten vid minskat intresse eller tid.

Var skall märkena sitta?

För mer information om hur märkena skall sitta på scoutdräkten så kolla in denna länken markesplacering

Övrigt

Medlemmar i Stenungsund scoutkår har 10% rabatt på Team Sportia på Stenungstorg på friluftsrelaterade produkter

För vuxna inom kåren – Trygga Möten

Scouterna arbetar ständigt för att vår verksamhet ska bli tryggare och säkrare. På Scouternas stämma Demokratijamboree 2012, beslutades att alla ledare ska gå ledarutbildningen Trygga Möten. Scouterna vill att det inte ska finnas några övergrepp i samhället. Genom arbetet med Trygga Möten rustar Scouterna ledare för att våga agera om något händer. Vi vill att det överallt ska finnas trygga möten för unga, alltså möten som är helt fria från övergrepp i alla former.

Trygga Möten är en gratis webbutbildning som finns på Scouternas folkhögskola.

Gå Trygga Mötens webbkurs för scoutledare »

Läs mer om Trygga Möten »

Ledarutbildningar – ett sätt utvecklas som person och som ledare

Scouterna jobbar aktivt med att utbilda våra medlemmar, båda unga och vuxna. Utbildning är ett sätt att utmana och utveckla våra medlemmar, samtidigt som det är en kvalitetssäkring för vår verksamhet.

I Scouterna får alla växa, både barn och vuxna. Barn och unga växer av utmaningar i verksamheten på veckomöten, hajker, läger och aktiviteter. Att leda den här verksamheten är i sig utvecklande och utmanande. Men, för att erbjuda ytterligare möjligheter för ledare i Scouterna finns scoututbildningar med fokus på ledarskap och personlig utveckling.

Scouternas folkhögskola driver Scouternas ledarutbildningar. » 

Du kan prata med kåren om det finns möjlighet att få hela eller delar av en scoutledarutbildning betald.